Målmandstræning håndbold

Danmarks bedste målmandstræning på målmandsskole U12-U18

I Hillerød Håndboldklub har de længe arbejdet målrettet med et hav af indsatser for at udvikle klubben, og i maj 2016 blev et nyt initiativ søsat; nemlig en målmandsskole med målmandstræning af Thomas Moeglin, aka Papa, ved roret. Ambitionerne er at udvikle ’Danmarks bedste målmandsskole’.

Det glemte folk

Med det nye initiativ er det målmændene, der står for skud – i mere end én forstand. De skal stadig parere bolde, men nu står de også for skud, når det kommer til at modtage seriøs, kompetent og dedikeret målmandstræning. Ifølge HHK’s ungdomsformand, Dorthe Bloch, og målmandstræner, Thomas Moeglin aka Papa, er målmændene nemlig ’det glemte folk’ i håndboldsammenhænge. Først og fremmest fordi de er alene på deres position i målet; ingen at sparre med og ingen at skjule frustrationerne bag, når bolden går ind. Men også fordi, at det er de færreste trænere, der har målmandstræning som deres spidskompetence. Målmændene befinder sig derfor alt for ofte i en situation, hvor de modtager de samme råd som markspillerne, hvilket ifølge Thomas ikke nødvendigvis bidrager positivt til at styrke deres evner som målmænd, da der er stor forskel i teknikkerne, de skal indlære på de forskellige positioner. En spiller, der får indlært de forkerte vaner fra begyndelsen, får rigtig svært ved at korrigere sin spillestil efterfølgende, og det får konsekvenser for antallet af mål, der bliver lukket ind. Udover de særlige tekniske evner kræver det noget helt specielt på det mentale plan at stille sig ind i et mål, hvor bolde kommer tordnende mod én med 100 km/t. Udviklingen af dette særlige, og ofte oversete, talent sætter man nu fokus på i Hillerød Håndboldklub.

Thomas har været skolens frontfigur lige fra start, og med sig har han 15 års erfaring som målmandstræner på alt fra ungdomshold til divisionshold – udover en hulens masse kampe for Hillerød, Helsinge, HK73 og en udtagelse til ligahold. Han er, med andre ord, en mand med erfaring, og nu vil han, i tæt samarbejde med klubben, udvikle Danmarks bedste målmandsskole.

Sjov og sved på panden er et krav

Når man skal opbygge en målmandsskole med langsigtede perspektiver, skal den først og fremmest bygge på holdbare værdier. En kerneværdi er selvfølgelig, at det skal være sjovt at spille håndbold, og det skal være sjovt at lære. Glæden og engagementet er helt afgørende for målmændenes udvikling – den det har skolen allerede på plads. Stemningen til samlingerne er formidabel.

Glæde og sjov alene bringer dog ikke de gode resultater på banen, og derfor er en af skolens hjørnesten, at det skal være okay at stille krav. For at rykke målmændene skal man som træner turde kræve noget af dem, og her pointerer Thomas, at man som træner minimum skal sørge for, at de får sved på panden til træningen. Talent og teknisk snilde vil kunne bringe én et godt stykke vej, men det, der virkelig skaber elitespillere, er viljen til at ville. At målmændene knokler, sveder og giver noget af sig selv til træningen, er derfor en afgørende forudsætning for succes. Og her, godt et halv år efter skolens opstart, er det netop hvad skolen er blevet. En succes.

Selvværd, selvtillid og en masse teknik

Reaktionerne på målmandsskolen har været overvældende, fortæller Dorthe, og hun pointerer, hvordan den ene forælder efter den anden beretter om, hvordan de ser deres unger vokse og udvikle sig med enorm hast. Og det er en udvikling både Dorthe og Thomas kan nikke genkendende til. Træning efter træning oplever de, hvordan målmændene rykker sig. Én ting er hvordan de gode parader, den gode fodstilling og den rette tyngde i benene pludselig spirer frem. En anden ting er, hvordan de pludselig fornemmer en langt større personlig styrke hos målmændene. Og det er dét, der driver Thomas i sin træning. Den personlige styrke i form af selvværd og selvtillid kan målmændene tage med sig uden for banen, og de vil kunne mærke og drage fordel af den i hele deres skoletid – og måske endda resten af livet. Så selvom skolen har et overvejende fokus på teknik, så handler det også om at styrke målmændene personligt, og at give dem et rum, hvor de kan sparre med ligesindede om udfordringer på banen.

20 målmænd i alle aldre har allerede tilmeldt sig træningen, der finder sted én gang om måneden – men stod det til dem kunne de sagtens holde deres samlinger én gang om ugen. Så givende er det. Store som små hjælper de hinanden, og for Thomas er det en gave at se, hvordan de nu er i stand til at vejlede hinanden helt efter bogen på kryds og tværs både til træning og til kampe.

Flere guldmedaljer til klubben

Træningen bærer da også allerede frugt, hvilket viser sig tydeligt i antallet af vundne kampe. Og til Påskecup i april 2017 kommer målmandsskolen virkelig til at stå sin prøve, når Hillerød Håndboldklub danner rammen for årets helt store påskestævne. Dorte og Thomas er dog ikke i tvivl: Vi kommer til at se mange guldmedaljer, og det har vi blandt andet Danmarks bedste målmandskole at takke for.

Ønsker du at høre mere så kontakt Thomas på mail: t.moeglin@jubii.dk.

Målmandstræning håndbold

Sæson 2020/21

Trænere